Uncategorized

10 gode rygøvelser til lænden

De fleste har prøvet at have smerter i lænden. De færreste ved desværre ikke, at de kan forebygge og afhjælpe de irriterende lændesmerter ved hjælp af en række simple træningsøvelser. I denne guide forklarer vi de typiske årsager til smerter i lænden. Vi præsenterer dig også for ti øvelser, der kan hjælpe dig med at holde smerterne på afstand.

Injurymap's app can help you treat your pain

Har du ondt i lænden? Så er du ikke alene. Smerter i den nederste del af ryggen rammer næsten alle mennesker på et tidspunkt i livet. De 35-55-årige er den aldersgruppe, der hyppigst kontakter deres læge for at få hjælp til at forstå og afhjælpe deres lave rygsmerter.

Hvis du går til lægen med dine smerter, er der omkring 90 pct. sandsynlighed for, at du vil få diagnosen “uspecifikke rygsmerter”. Diagnosen dækker over muskelsmerter, der skyldes overbelastning. Overbelastningen skyldes ofte forkert eller uhensigtsmæssig brug af musklerne som følge af stillesiddende livsstil, dårlige arbejdsstillinger, tunge løft eller en seng, der ikke giver den rigtige støtte.

Den gode nyhed er, at du kan blive smertefri forholdsvis nemt og billigt med trænings- og udstrækningsøvelser, som du kan udføre hjemme i stuen.

Jo tidligere i smerteforløbet, du begynder med træningen, des bedre – både for de akutte smerter og for risikoen for at få smerter igen i fremtiden.

Indhold:

5 styrkeøvelser til ryggen
5 strækøvelser til ryggen
Årsager til smerter
Andre årsager
Faresignaler, du skal holde øje med
Undgå rygsmerter i fremtiden
Konklusion

Årsager til smerter

Overbelastning er den mest almindelige årsag til smerter i lænden. Overbelastning behøver ikke komme af tunge løft, men kan også skyldes en dårlig arbejdsstilling, fx hvis du sidder forkert, udfører mange ensformige og ensidige bevægelser, eller hvis madrassen i din seng er for hård eller for blød.

Muskelsmerter i lænden bliver ofte diagnosticeret som “uspecifikke rygsmerter” og bliver nogle gange også kaldt lumbago.

Andre årsager

5-10 pct. af de personer, der går til lægen med smerter i lænden, får andre diagnoser, fx:
Gigt i rygsøjlen – dette rammer næsten alle danskere på et tidspunkt, men ikke alle får symptomer (smerter).
Diskusprolaps – når en af diskene mellem rygsøjlens knogler bliver skadet, og en nerverod kommer i klemme
Snæver nerverodskanal (spinalstenose) – når nerverodskanalen inde i rygsøjlen bliver forsnævret, så nerverne kommer i klemme.
En godartet svulst, der klemmer på nerverne og/eller vævet omkring rygsøjlen.

For gigt og diskusprolaps er træning ofte den bedste vej frem. For spinalstenose og svulst er der ofte behov for kirurgisk behandling.
Kun i meget sjældne tilfælde (omkring 1 pct.) skyldes smerterne mere alvorlige sygdomme som fx kræft.

Psykiske problemer som dårlig trivsel, angst, depression og alkoholproblemer har også en vis indflydelse på smerter i ryggen. Selvom det er svært at afgøre, hvordan smerter og psykiske udfordringer hænger sammen, er der mange mennesker med kroniske smerter i ryggen, der også døjer med disse problemer.

Faresignaler, du skal holde øje med

Hvis du oplever, at du får problemer med at styre det ene eller begge ben, bør du søge læge. Det gælder også, hvis du får føleforstyrrelser som fx prikken i benene eller perioder med følelsesløshed. Dertil kommer problemer med vandladning og afføring, som også er tegn på, at du ikke blot er plaget af muskulær overbelastning, der skal trænes væk.

Lægen kan også hjælpe dig i den første fase af smerteforløbet. Her kan det være nødvendigt med smertestillende medicin, så du kan bevæge dig og komme i gang med fokuserede lænderyg-øvelser.

Undgå rygsmerter i fremtiden

Regelmæssig træning er med til at styrke din ryg og vedligeholde mobiliteten. Både specifik træning af ryggen og mere generel motionstræning, som fx gå- eller løbeture, er gavnlig.

Med Injurymaps app kan du få et skræddersyet træningsprogram, der tager udgangspunkt i dine smerter og dine nuværende muligheder for aktivitet. På den måde guider app’en dig til, hvordan du trygt kommer i gang med træningen i dit eget tempo.

Konklusion

Langt de fleste smerter i lænden kan trænes væk. Omkring 90 pct. af lændesmerter skyldes overbelastning, fx fra forkert arbejds- eller sovestilling.
Udstrækningsøvelser kombineret med styrkeøvelser kan hjælpe dig af med smerter her og nu, ligesom det kan forebygge, at du får smerter igen i fremtiden.
Injurymaps app kan hjælpe dig til at lægge et træningsprogram, der passer netop til dig. App’en har også instruktionsvideoer, der viser, hvordan du udfører øvelserne korrekt.
Hvis du oplever problemer med at kontrollere dine benbevægelser eller vandladning, bør du søge læge. Lægen kan også vejlede dig i forhold til eventuelle smertestillende medicin, hvis smerterne er meget stærke.

Prøv Injurymap nu De første 14 dage er gratis

No Pills. Just Exercise
Play Video

Treat your pain with Injurymap

Download the app to get a customized program that addresses your specific pain with exercises.

Popular articles

Uncategorized

Hip Flexor Stretching

Uncategorized

A Guide to Better Sleep: How to rest well when you’re in pain

Uncategorized

The Best Stretches for Shoulder Pain